DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

SONBAHARIN RENKLERİ: SONBAHARDAKİ YÜRÜYÜŞLERİN İÇİN 6 İLGİNÇ BİLGİ

Yaprakların renklerinin neden turuncuya döndüğünü ya da bu renklerin neden gözüne çarptığını hiç merak ettin mi? Bir sonraki sonbahar yürüyüşün için ilginç bilgiler burada!

Sonbahar; yaprakların renklerinin turuncuya döndüğü, ormanların rengarenk olduğu nefes kesici bir mevsimdir. İlkbahar kır çiçekleri arasında koşmak için en iyi zamanken, sonbaharda yapraklar her yeri kaplayarak muhteşem bir güzellik sunar. Evet, yılın bu zamanı çok güzeldir; fakat hiç nedenini merak ettin mi? Yaprakların renkleri nasıl bu canlı renklere dönüşür? Bazıları sararırken bazıları neden kızıldır ve tüm bunları bu kadar büyüleyici kılan şey nedir? Bu soruların cevapları ve daha fazlasını aşağıda senin için derlediğimiz sonbahara dair ilginç bilgilerde bulabilirsin. Bir sonraki sonbahar macerana çıkmadan önce mutlaka göz at!

Yapraklar, fotosentez sırasında güneş ışığını şekere dönüştürerek ağaçlara büyümeleri için gerekli olan enerjiyi sağlarlar. Bu süreç bir bakımdan ağaçların "yemek yeme" şeklidir.

1. FOTOSENTEZ: AĞAÇLARIN "YEMEK YEME" ŞEKLİ

Fotosentez ağaçların besin tüketme biçimidir. Ağaçlar, yapraklara yeşil rengini veren klorofil adlı maddeyi kullanarak güneş ışığını absorbe eder ve şekere dönüştürürler. Daha sonra bu şeker ağaçların beslenip büyüyebilmeleri için kullanılacak enerjiye dönüştürülür. Yani ağaçları güneş ışıkları altında gördüğünde aslında öğle yemeği yediklerini düşünmek yanlış olmaz.

2. KLOROFİL: YAPRAKLARA YEŞİL RENGİNİ VEREN MADDE

Genel olarak yapraklarla özdeşleştirilen yeşil rengi yapraklara veren madde; klorofil adındaki aynı zamanda fotosentezde kullanılan bir pigmenttir. Güneşin ışıl ışıl parladığı ilkbahar ve yaz ayları klorofilin en çok üretildiği zamanlardır. Bu da klorofilin yapraklardaki diğer pigmentlere baskın gelerek parlak yeşil bir rengin ortaya çıkmasına neden olur.

3. SARI VE TURUNCU RENKLER HEP MEVCUTTUR, SADECE BİZ GÖREMEYİZ

Klorofilin yazın baskın olması yapraklarda diğer renklerin var olmadığı anlamına gelmez. Sonbaharla özdeşleşen sarı, turuncu ve kahverengi renkler yapraklarda tüm yıl boyunca mevcuttur. Yalnızca sayı olarak daha azdırlar. Sarı renk, klorofile fotosentez sırasında yardımcı olan ksantofil adındaki bir maddeden gelir. Turuncu renk, balkabağı ve havuçta da bulunan beta karoten adlı pigmentten gelirken kahverengi tonları da yaprak dokusunu koruyan tanen adındaki maddeden gelmektedir.

Kırmızı ve mor renkler ise genellikle yaprak içinde hapsolan şeker ve bitki özlerinin ürettiği antosiyaninden kaynaklanır.

4. KIRMIZI VE MOR TONLARINI SAĞLAYAN MADDE: ŞEKER

Sonbaharda yaprakların sarı ve turuncunun yanında kızıl ve mor tonlarında da olduğunu sık sık görürüz. Fakat daha aktif rol oynayan diğer renklere göre bu renk tonları genellikle yapraklarda hapsolmuş şeker ve bitki özlerinden kaynaklanır. Bu süreç, antosiyanin adlı bir maddeyi ortaya çıkararak yapraklara kızıl ve mor tonlar vermesine sebep olur.

5. YAPRAK DÖKMEYEN AĞAÇLARIN DAİMA YEŞİL KALMALARINI SAĞLAYAN YAPRAKLARINDAKİ MUMSU TABAKA

Sonbahar ve kış mevsimlerinde tüm ağaçlar renk değiştirmezler. Çoğu kişinin bildiği üzere yaprak dökmeyen ağaç türleri, tüm yıl boyunca yemyeşil renklerini korurlar. Bunun nedeni bu ağaçların normal yapraklarının olmamasıdır. Bunun yerine içindeki suyu korumak için sıkıca kıvrılmış iğne biçimindeki yapraklara sahiptirler. Bu iğne biçimindeki yapraklar donmayı önlemek amacıyla mumsu bir tabakayla kaplıdırlar ve bu da klorofili koruyarak bu ağaçların yıl boyunca yeşil kalmalarını sağlar.

6. ASLINDA HOŞUMUZA GİDEN ŞEY KONTRAST

Doğadaki birçok şey bize güzel ve aynı zamanda iyileştirici gelir. Öyleyse neden özellikle sonbaharda yapraklar bu denli hoşumuza gidiyor? Bazı psikologlar bu zihnimizin görsel kontrastları beğenmeye donanımlı olması ile açıklıyorlar. Psychology Today adlı dergiye göre bu beğeni bebeklikte başlıyor ve yetişkinlik döneminde de devam ediyor. Teoriye göre mevsimsel değişimlerin dramatik etkileri, bu sürece bilinçsizce anlam yüklememize neden oluyor ve düzenli aralıklarla gerçekleşmesi de zihnimizdeki önemine katkıda bulunuyor. Bu teori sonbahar mevsiminde yapraklardan neden bu kadar etkilendiğimizi açıklar nitelikte.

Bazı psikologların kuramı ise sonbahar renklerine kısmen yarattıkları görsel kontrast nedeniyle ilgi duyduğumuz.

Sonbaharın müthiş manzarası eşliğinde yürüyüş yaparken ne giyeceğini mi düşünüyorsun? Senin için seçtiklerimize göz at!

Yeni maceralarında ilham verecek hikayeler için Instagram'da @columbiasportswear_tr hesabımızı takip et!