BALIKÇILIK

GÜNEŞİN VERDİĞİ HİS: BALIK TUTARKEN KONFORLU VE GÜVENDE HİSSET

Eğer güneşli bir günde su kenarında olmaktan başka olmak istediğin bir yer yoksa, "güneşli hava" nın her zaman keyifli olmadığını bilmelisin. Mesela yakan çok alçak olduğu için bir günlük açık hava balıkçılık deneyiminden sonra ensende bir güneş yanığı oluşabilir.

Yalnız değilsin. Uzun süre güneş altında kalan balıkçılar, güneş yanığına veya cilt tahribatına maruz kalırlar. Kapalı havalar, güneş ışınları bulutlarla kaplandığı için yine de bir tehdit oluşturabilir. Yağmurlu veya güneşli havada, mükemmel bir balıkçılık deneyimini güvenli şekilde yaşamak için işte bazı yollar.

HAVA DURUMUNU KONTROL ET

  • Çıkmadan önce hava durumunu ve gideceğin alanı kontrol et, hangi balığı yakalamayı amaçladığını ve yem olarak ne kullanacağını belirle.
  • Güneş ışınlarının dik gelmediği, saat 10:00 öncesini ve 16:00 sonrasını tercih et. Birçok uzman balıkların bu saatlerde daha da çok olduğunu iddia ediyor.
  • Mümkünse gölge bul, buralarda balık tutmaya çalış veya güneşten uzak, gölge alanlarda sıklıkla mola ver.
  • Güneş koruyucu krem ve güneş korumalı kıyafet ve aksesuar kullan.
  • Bol bol su iç ve güneş çarpmasını önle - elektrolit takviyesi yap.

BALIĞI KORKUTAN EKİPMAN

Her koşula uygun olabilecek kıyafetleri yanına al. Kısıtlayıcı olmayan ve rahat kıyafetleri seç. Şunları yanına alabilirsin:

GÜNEŞ YANIĞI PEK HAVALI DEĞİLDİR

Güneş kremi cilt sağlığı için çok önemlidir. Fakat bu ürünlerin kendilerine has kokuları olabilir ve hem balıklara hem de çevreye zararı olan kimyasalları içerebilirler. Toksik madde içermeyen bir güneş kremi tercih edeceksen çok yönlü koruma sağlayanını tercih et. Ayrıca tenindeki nem, güneş kremini yok edeceğinden suya ve tere dayanıklı olanını seçtiğinden de emin ol. Güneş ışınlarından koruyan kıyafetler seçerek kullandığın güneş koruyucu miktarını azaltabilirsin.

Dudaklarını unutma. Geniş spektrumlu, suya dayanıklı dudak koruyucuları kullan.

Ultraviyole A (UVA) ve Ultraviyole B (UVB) ışınlarına karşı en etkili korumayı ultraviyole ışınlarını geri yansıtan teknolojili kıyafetler sağlar. Koruma 15+ ve 50+ arasındadır ve en yüksek faktör, en fazla korumayı sağlar.

Güneş gözlükleri, gözlerini ve gözlerinin etrafındaki deriyi korur. Suda ışıma miktarını azaltmaya yardımcı, gözleri koruyan ve balıkları daha iyi görebilmeni sağlayan polarize bir balıkçı güneş gözlüğüne ihtiyacın olacak.

Geniş siperli şapkalar kafanı, yüzünü, boynunu ve kulaklarını korur. Aynı zamanda güneşin kafanda ışımasını azaltır, gözlerini korur ve kafa derini, güneşe maruz kalan kısımlarında oluşabilecek güneş yanıklarından korur. Birçok şapka ultraviyole korumalıdır ve ter bantları ile terin gözlerine girmesini engeller.

Hafif tozluklar, bandanalar ve maskeler, zararlı ışınlara ve rüzgara karşı boynundan burnuna kadar koruma sağlar. Balık tutarken suratın iki kat güneş ışını alır—biri direkt güneş ışığından, diğeri sudan yansıyan ışınlardan. Güneşe uzun süre maruz kalacaksan enseni koruyacak bir boyunluk tercih et. Nefes alabilen, serin tutan kumaşlar, tuzlu su balıkçılığında gözlüklerinin buğulanmasını da önler.

Balıkçılığa özel eldivenler, kavramadan ödün vermeden güneş ışığına karşı korur. Aşınmayı önlemek için temas eden alanları güçlendirilmiş eldivenler tercih et. Eldiven giymeyi tercih etmezsen ellerine güneş koruyucu sür (ve düzenli olarak yenile).

Balıkçılığa özel tişörtler içinde rahat hissetmeni sağlar ve sırt kısmındaki delikler sayesinde havanın dolaşımını sağlayarak nemin oluşumunu engeller. Hızlı kuruyan, güneş ışınlarına karşı koruyan, ter emici ve serinletme teknolojilerine sahip kumaşları tercih et. Uzun kollu tişörtler idealdir ve gerektiğinde kolları kıvrılabilir.

Balık tutarken her şeye hazırlıklı ol. Dışardan gelecek etmenlerin keyfini kaçırmasına izin verme. Doğru ekipman ve doğru strateji ile açık havada istediğin kadar kalabilirsin.

Daha fazla öneriye mi ihtiyacın var? Benzer içerikler için Instagram’da @columbiasportswear_tr hesabını takip et!